Rökstopp på restauranger och barer

Det har gått många år sedan det blev rökstopp på restauranger och barer. Det var under 2005 som lagen kom som satte stopp för rökning på offentliga restauranger och barer och det som tidigare så ut som en självklarhet var det inte längre.

Det blev en succé och redan efter ett år så skrev Aftonbladet om detta och de fördelar som detta medfördes detta förbud. Om man tittar på det idag så har man kanske svårt att förstå hur det var på restauranger och barer då det röktes för fullt överallt. Rökaren anpassade sig efter situationen, visst knorrades det säkert i några led men i övrigt så var det inga stora problem, man hittar lösningar på det mesta.

Något som blivit populärt är elektroniska cigaretter, och detta kan vara ett sätt att försöka dra ner på vanliga cigaretter men också att kunna röka där det vanligtvis inte får rökas. Det kan se lite olika ut på restauranger och barer runt om i Sverige så kolla upp först om det tillåts att röka e-cigg där ni befinner er. På SJ exempelvis så tillåter man inte e-cigaretter med säkerhetsskäl som en av anledningarna till förbudet.

Något obehag för människor i närheten ska inte behöva upplevas då det är förångad vätska som bildar röken. För det mesta så kan det vara okunskapen från personer runt omkring. Självklart så ska man ta hänsyn till om någon känner obehag, det hör som till dagligt hyfs. Det är relativt enkelt att fråga personer i sin närhet om det är okay att puffa på en e-cigg, om inte så får man leta sig ut som rökare har gjort sedan 2005.