På skärmarna

När man går till en restaurang så är det av allra högsta vikt att mat och dryck är till förnöjelse – annars försvinner ju liksom hela vitsen med restaurangbesöket. På sportbarer läggs en komponent till ovanpå dessa två. Vitsen med att gå på en sportbar är ju att avnjuta sport på tv samtidigt som maten och drycken. Men vad är det som gör det så speciellt, och vad är det vi ser?

Atmosfären, ropen och förhoppningarna

Att med sitt kompisgäng eller sin familj samlas på sportbaren är i mångt och mycket något som liknar att lösa biljett till den faktiska arenan för sportevenemanget. Skillnaden förstås, att du istället ser matchen på skärm istället för med blotta ögat. Det faktum som många påtalar som något av det viktigaste när de går på en match eller en tävling, är stämningen och atmosfären som skapas av en stor ansamling människor med samma förhoppning – seger. Här finner du även förklaringen till sportbarens popularitet. En välfylld lokal kan liknas en fullsatt idrottsarena på mikronivå, för du finner samma känslor, jubel och suckar som på den fullskaliga arenan – men med skillnaden att du nu sitter skönt tillbakalutad med din hundrafemtiogrammare och en välkyld måltidsdryck.

Sporten

I Sverige är det framförallt de två största lagsporterna; ishockey och fotboll som i regel åsamkar de nämnda fullbesatta sportbarerna. Vilka evenemang inom dessa sporter är det då som gör att det gås man ur huse.

Fans

  • Champions League Champions league-säsongen sträcker sig över en ganska lång tidsperiod och drar till varje match mellan de populära storlagen från England, Spanien, Italien  och Tyskland, alltid många besökare. Men det är när det drar ihop sig till finalspel, det är då det verkligen gäller att vara ute i tid att boka bord om man ska säkra sin plats.
  • SM-slutspelet i hockey – När våren är kommen så är det även dags för den svenska hockeyligan att avgöras i det årliga slutspelet. Att se detta på sin lokala sportbar är kittlande av flera olika orsaker. Dels för det uppenbara – skall det bli seger? Men inte bara matchen står på spel, är det ens lokala hjärtelag som spelar, ja då står även resten av kvällens stämning på spel – ska det bli gravstämning eller ska det bli karnevalsstämning?