Nya rökstopp väntas

Vi har tidigare skrivit om att det blev rökstopp på alla restauranger och barer under 2005. Även kommunala byggnader och sjukhus har totala rökstopp, du måste gå till specificerade rökrutor utomhus för att tända en cigarett. Och vi tror att det är ingen som saknar tiden då bordsgrannen kunde blåsa rök i ögonen på dig. Regeringen har nu valt att utveckla rökförbudet. 

Regeringen förslog under 2018 att alla rökning på uteserveringar ska förbjudas, samt att förbjuda självbetjäning av snus. Det första förslaget godkändes av Riksdagens socialutskott men det andra nekade. Förslaget röstades igenom 12 december och från och med den 1 juni 2019 är det stopp för rökningen på uteserveringar. Detta är så klart för att göra det svårare för rökare att röka och uppmuntra dem att sluta med den hemska ovanan. En annan fördel är att omgivningen slipper utsättas för passiv rökning, en kontroversiell fara där studier visat olika resultat på hur farligt det egentligen är.

Många cigarettrökare har valt att byta ut sin dåliga vana mot en lite bättre. Med e-cigaretter och vaping kan du stilla nikotinbehovet men slipper tjäran och de cancerframkallande ämnena som finns i cigaretter. Och en annan fördel är att din e-cigarett går att ladda upp istället för att du behöver köpa ett nytt paket. För dem som har bytt ut sina cigaretter mot vaping eller e-cigarett kan vi gratulerar till att slippa cigaretterna men tyvärr dåliga nyheter för rökning på uteserveringar. Mest troligt kommer vaping att inkluderas i förbudet. Men när du står på allmän plats och röker kan du åtminstone vara glad över att passiv rökning inte är ett problem med e-cigaretter!

Eftersom alla numera är medveten om hur farligt det är med rökning kan vi nog förvänta oss fler förbud i framtiden. Det bästa hade så klart varit förbud mot att sälja cigaretter i Sverige överhuvudtaget men till dess kommer det nog bli allt svårare att hitta allmänna platser där rökning är tillåten. Nästa steg är väl att förbjuda rökning i parker och centralgator i städer som där du också utsätter dina medmänniska för stora doser passiv rökning.