En våg av nya sporter på frammarsch

Det utbud du för närvarande är van vid på din lokala sportbar kan mycket väl vara på väg att ändras. Faktum är att en rad nya sporter som många inte ens kunnat drömma om står och klampar på dörren och om sanningen ska fram är den redan till viss del på glänt.

Den förändring som numera verkar oundviklig behöver nödvändigtvis inte vara av ondo. Anledningen till att andra sporter är i antågande är helt enkelt ett växande intresse för just dom och det är någonting som det är svårt att blunda inför som ägare för en sportbar. Många tycker det verkar skrattretande att till exempel ett begrepp som E-sport skulle vara ett faktiskt hot om programtiden, medan andra känner en viss oro för det nya och är rädd för det faktum att mindre aktuella sporter som dart eller bowling i framtiden kommer att komma än mer i skymundan. Hur det blir får framtiden utvisa, men man kan med all säkerhet sia om att de sporter som är mest växande just nu antingen kommer ges tillträde in i ”finrummet”, eller så kommer en potentiell portning ske på bekostnad av dom egna intäkterna.

E-sport

Runt om i världen börjar redan nu E-sport barer ploppa upp här och där. Frågan många etablerade sportbarer i nuläget borde fråga sig är om man har råd att inte välkomna den sport som på en världsmarknad just nu kanske är den mest växande av alla. Det är förståeligt att fortfarande andra mer etablerade sporter för kundutbudet fortfarande har en betydligt högre prio. Men att redan nu kanske planera in ett event i månaden eller åtminstone börja blicka på ett format för framtiden, kan nog vara väldigt klokt för att inte mista den sortens kunder. Chansen är annars att den publiken senare, när allt slår igenom med buller och brak, kan komma att hysa ett agg och skapa sitt eget tillhåll. Det är helt enkelt ett vägval sportbarerna redan nu måste fundera över innan det faller dom ur händerna helt.

Poker

Sedan pokerboomen slog igenom rejält i början av millenniet har det tvistats om huruvida poker i sig är en sport eller inte. 2010 erkändes dock Poker som en sport av  IMSA (International Mind Sports Association) och genom det blev det också klart att det blev en sport i IOK’s (Internationella Olympiska Kommittén) ögon. Det fastslogs med andra ord att poker skiljer sig från andra kasinospel med det faktum att det överhängande är skicklighet som spelar roll när det kommer till hur väl man lyckas inom spelet. Därmed placerade sig poker tillsammans med andra skicklighetsspel som bridge och schack och fick slutligen det erkännande det förtjänade.

Poker har under det senaste åren dykt upp på flertalet olika sportkanaler världen över och på tv i allmänhet. Därifrån är inte steget långt att även etablera sig på sportbarernas skärmar och där har förmodligen pokerprogram speciellt skapade för tv-formatet störst chans att ta den platsen. Ett pokerföretag som var tidigt ute när det gällde just sådana program var Full Tilt och på deras egna Youtube-kanal hittar du många av pokerns mera klassiska program som Late Night Poker, Poker After Dark, Million Dollar Cash Game,  The Poker Lounge, med mera.

MMA

En sport som i sin vagga möttes av ett oerhört motstånd var MMA (Mixed Martial Arts) och då kanske främst den organisation som varit störst och som främst kan anses ha burit sportens fana framåt. Vi talar såklart om UFC (Ultimate Fighting Championship) som haft en avgörande roll i den framgångssaga och den vändning sporten på senare år lyckats med. Vi kan inte tro annat än att MMA på bred font kommer ta över kungakronan från boxningen och att det i framtiden kommer vara en av de sporter som får folk att vallfärda till barerna.

Det var inte länge sen vi själva hade en UFC-gala här i Sverige där våran största stjärna inom sporten, Alexander ”The Mauler” Gustavsson, mötte amerikanen Anthony ”Rumble” Jackson, men tyvärr fick erfara en bitter kväll med förlust i den allra första ronden.